Bardzo lubię ciasteczka twarogowe. Na blogu są już rogaliki, ruloniki,
a teraz gęsie łapki. Od czasu do czasu, bardzo lubię do herbaty.
Gęsie łapki robiłam, pierwszy raz, ale od razu skradły moje serce :)
Nie mają żadnych dodatków, tylko ciasto maczane w cukrze,
a smakują naprawdę bardzo dobrze.
Spróbujcie i dajcie znać, czy smakowało :)
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
200 g. masła
250 g. twarogu
1 jajko
1 łyżka śmietany
Dodatkowo:
3/4 szklanki cukru
Wykonanie:
Mąkę wysypać na stolnicę. Dodać masło, utarte na tarce o dużych oczkach.
Następnie dodać pokruszony twaróg i delikatnie wymieszać.
Wbić jajko i dodać śmietanę. Zagnieść gładkie ciasto.
Zawinąć w folię aluminiową i schłodzić godzinę w lodówce.
Po tym czasie, ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką i rozwałkować.
Cukier wsypać do miseczki.
Z ciasta wykrawać szklanką krążki.
Krążek włożyć do cukru i docisnąć, żeby cukier się przykleił.
Złożyć na pół, ponownie jedna strona zanurzyć w cukrze.
Następnie, złożyć jeszcze na pół. Ponownie jedną stroną, zanurzyć w cukrze.
Układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, cukrem do góry.
Piec w temperaturze 180 stopni, 30 minut.
Czy można zamiast twargu dodać taki ser z wiaderka?
OdpowiedzUsuńNie próbowałam, ale myślę, że tak. Tylko ser z wiaderka będzie rzadszy, więc można wtedy pominąć śmietanę. W razie czego można też więcej podsypać mąką :)
Usuńdo kawusi w sam raz
OdpowiedzUsuń