środa, 19 czerwca 2019

Ciasto biszkoptowe z truskawkami.






Jeśli najdzie Was ochota na coś słodkiego, to polecam szybkie ciasto biszkoptowe.
Możecie je zrobić z dowolnymi owocami.  Owoce opadną na dno, bo ciasto
jest delikatne, ale to w niczym nie przeszkadza. Akurat trwa sezon, na świeże owoce,
więc ten przepis, może Wam się przydać :) Ciasto niby zwykłe, ale lekkie i smaczne.
Mój mąż stwierdził, że takie zwykłe ciasta są najlepsze :) Coś mi się zdaje, że ma rację :)

Składniki:
5 jajek
1 szklanka cukru
5 łyżek oleju
1,5 szklanki mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:
truskawki, lub inne owoce
cukier puder do posypania ciasta

Wykonanie:
Truskawki umyć i usunąć szypułki.

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Wlać olej i wymieszać.
Następnie wsypać mąkę i proszek do pieczenia.  Zmiksować przez chwilę,
na wolnych obrotach miksera. Następnie przemieszać łyżką.
Gotowe ciasto, przełożyć do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia.
Na wierzch ciasta wyłożyć truskawki.


Większość truskawek wyłożyłam w całości, tylko te bardzo duże, przekroiłam na pół.

Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni, piec 45-50 minut.

Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem.




2 komentarze: