środa, 27 lutego 2019

Sernik z wiśniami i wiórkami kokosowymi.




Ostatnio na niedziele upiekłam taki sernik. Trochę pokombinowałam, na ciasto
wyłożyłam wiśnie z syropu, a do masy serowej dodałam wiórki kokosowe.
Dolałam też odrobinę likieru kokosowego dla podkręcenia smaku :)
Całość udekorowałam polewą czekoladową i posypałam wiórkami kokosowymi.
Wyszło całkiem nie źle :) Dlatego polecam.
Bardzo lubię serniki i dość często je piekę. Wymyślam i kombinuje, żeby nie było
za nudno. Jednak przyznaję, że tradycyjny sernik nie ma sobie równych.
Chociaż jest jeszcze jeden, który uwielbiam, to sernik z białą czekoladą.


Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki
2 łyżki kakao
1/2 szklanki cukru
1/2 kostki margaryny
1 jajko
1 żółtko (białko zostawić do masy serowej)
2 łyżki śmietany

Masa serowa:
1 kg sera w wiaderku
6 jajek
1 szklanka cukru
100 g. masła
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 szklanka wiórek kokosowych
2 łyżki likieru kokosowego

Dodatkowo:
2 puszki wiśni w syropie (miałam puszki po 400 g.)

Polewa czekoladowa:
100 g. czekolady gorzkiej
5 łyżek śmietanki 30 %
1 łyżka oleju

Wykonanie:
Mąkę, kakao i cukier wysypać na stolnice i wymieszać. Dodać margarynę i wysiekać
nożem. Zrobić kopczyk, wbić jajko, żółtko i dodać śmietanę. Zagnieść.
Rozwałkować i wyłożyć do prostokątnej foremki, wysmarowanej margaryną
i posypanej bułką tartą.
Podpiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni 15-20 minut.


Na podpieczony i wystudzony spód, wyłożyć odsączone na sitku wiśnie.


Przygotować masę serową. Masło roztopić w rondelku, zostawić do przestudzenia.
Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywna pianę. Pamiętajcie żeby dodać białko które
zostało nam od ciasta :) W osobnej misce, zmiksować żółtka z cukrem.
Partiami dodawać ser, cały czas miksować. Wsypać mąkę ziemniaczaną, wlać
roztopione masło i likier kokosowy. Zmiksować. Wsypać wiórki kokosowe,
wymieszać łyżka lub mikserem na najniższych obrotach.


Na koniec, stopniowo dodać ubitą pianę z białek i wymieszać łyżką.


Masę serową wylać na ciasto z wiśniami.


Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni, 60 minut. Wyłączyć piekarnik i zostawić
w nim ciasto jeszcze na 30-40 minut. Następnie uchylić i zostawić jeszcze na około
dwie godziny do przestudzenia.

Przygotować polewę:
Czekoladę połamać na kawałki. Razem, ze śmietana i olejem roztopić w kąpieli wodnej.


Udekorować wystudzony sernik.


Wierzch można dodatkowo posypać wiórkami kokosowymi.






4 komentarze: