Bardzo lubię pieczonego kurczaka. Najbardziej smakuje mi kurczak na piwie, ale
najczęściej, robię w folii do pieczenia. Czasami, tak jak tym razem w naczyniu
żaroodpornym. Co by nie mówić, kurczak to bardzo smaczne i szybkie danie.
Często kombinuję z doborem przypraw i ziół. Tym razem postawiłam na lubczyk.
Wcześniej też dodawałam lubczyk, ale w mniejszej ilości i wśród dużej ilości
innych przypraw, nie był wyczuwalny. Tym razem lubczyk dominuje i mogę
powiedzieć, że to kurczak z lubczykiem.
Nie podam dokładnej ilości przypraw, bo myślę, że to już każdy dostosuje do
ilości kurczaka. Ważne nie żałować lubczyku :)
Składniki:
części kurczaka ( u mnie piersi i nogi)
sól
pieprz
2-3 ząbki czosnku
lubczyk suszony
kilka łyżek oleju
Wykonanie:
Części kurczaka umyć i przyprawić solą pieprzem i lubczykiem. Czosnek pokroić
w plastry i poukładać na kurczaku.
Tak przygotowane mięso, wstawić do lodówki na minimum 12 godzin.
Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego i polać delikatnie olejem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz