poniedziałek, 11 grudnia 2017

Zakwas na barszcz czerwony.



To już prawie ostatni dzwonek na przygotowanie zakwasu na wigilijny barszcz.
Jeśli nigdy tego nie robiliście, to bardzo Was zachęcam.
Jest bardzo prosty w przygotowaniu, a barszcz z niego przyrządzony smakuje
wyjątkowo. Jeśli raz zrobicie, to podejrzewam, że będziecie robić go już zawsze.
Ja swój pierwszy zakwas przygotowałam kilka lat temu i od tej pory
nie wyobrażam sobie bez niego świąt.
Podam proporcję na 3,5 litrowy słój, bo w takim robiłam swój zakwas.



Składniki:
6 dużych buraków
7 ząbków czosnku
6 liści laurowych
6 kulek jałowca
2 litry wody
2 łyżki soli

Wykonanie:
Buraki obrać i pokroić w grube plastry. Ułożyć w słoiku.( Powinny zajmować
cały słoik, moje buraki były naprawdę duże więc wystarczyło 6 sztuk.)
Dodać obrane ząbki czosnku, liście laurowe i kulki jałowca.
Wodę zagotować z solą. Gorącą wodą zalać buraki. Zakręcić słoik i zostawić
na 7-9 dni.


Po tym czasie, należy przelać zakwas do butelki lub słoika, przez gęste sito lub gazę.
Tak przygotowany zakwas wstawić do lodówki. Może tam stać nawet kilka tygodni.



Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza