poniedziałek, 18 grudnia 2017

Biszkoptowa krówka.




Ponieważ tradycyjne ciasto krówka ma dość twarde blaty, wymyśliłam sobie
miękkie, biszkoptowe. Zrobiłam na próbę i wyszło super.
Do biszkoptu dodałam trochę miodu, zmniejszyłam ilość cukru i dodałam odrobinę
kakao dla koloru. Jestem pewna, że ta krówka będzie u nas w domu częstym gościem :)
Wam też polecam. Spróbujcie. Myślę, że tego ciasta nie powstydzilibyście się
na świątecznym stole.


Składniki na biszkopt:
5 jajek
szczypta soli
1 pełna łyżka miodu (miękkiego)
1/2 szklanki cukru
1 szklanka mąki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka kakao

Żółtka wymieszać z miodem w miseczce.(jeśli miód jest twardy to trzeba go chwilkę
ogrzać w kąpieli wodnej żeby zmiękł)


Białka ubić ze szczyptą soli. Cały czas ubijając dodać cukier, a następnie żółtka z miodem.
Na koniec wsypać przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao.
Tak przygotowane ciasto przełożyć do prostokątnej blaszki, wysmarowanej margaryną
i posypanej bułką tartą.
Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni 20 minut.

Składniki na masę:
1 litr mleka
5 łyżek cukru
1 żółtko
4 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
200 g. masła
4 łyżki masy krówkowej ( puszka 400 g. resztę masy wykorzystamy na wierzch)

Dodatkowo:
50 g. płatków migdałów

Odlać 1 szklankę mleka, dodać żółtko i obie mąki.
Dobrze wymieszać, żeby nie było grudek.
Resztę mleka zagotować z cukrem. Do gotującego mleka wlać mieszankę maki
z mlekiem. Cały czas mieszać żeby nie powstały grudki.
Masę budyniową zostawić do wystudzenia. Co jakiś czas przemieszać żeby
nie zrobiła się skorupa. Można też przykryć folią spożywczą.

Masło utrzeć mikserem, dodawać po łyżce masy budyniowej, cały czas miksując.
Na koniec dodać 4 łyżki masy krówkowej. Zmiksować żeby składniki się połączyły.

Wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż na pół.
Na jeden blat biszkoptu wyłożyć przygotowaną masę. Przykryć drugim blatem.

Resztę masy krówkowej wstawić razem z puszką do rondelka z wodą i podgrzewać,
aż masa zrobi się lejąca.

Płatki migdałów uprażyć na suchej patelni.

Wierzch ciasta posmarować lejącą masą krówkową  i posypać migdałami.
Gotowe ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki.






7 komentarzy:

  1. Oj zjadłam bym kawałeczek takich pyszności

    OdpowiedzUsuń
  2. Proszę o podanie wymiarów blaszki,gdyż wygląda obłędnie i mam zamiar upiec :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piekłam w blaszce 23 cm na 32 cm.

    OdpowiedzUsuń