wtorek, 7 listopada 2017

Rogaliki z nutellą.



Dawno nie robiłam rogalików. Mam kilka przepisów i tym razem wybrałam ten.
Są to rogaliki na drożdżach, ale nie rosną w cieple tylko w lodówce.
Po upieczeniu nie przypominają typowych drożdżowych rogali.
Wypróbujcie koniecznie :)


Składniki:
1/4 szklanki ciepłego mleka
2 łyżeczki cukru
30 g. drożdży
3 szklanki mąki + trochę mąki do podsypania
2 żółtka
2 łyżki gęstej śmietany
200 g. margaryny lub masła
Nutella do nadziewania rogali

Do posmarowania rogali:
białka które zostały
cukier

Wykonanie:
W ciepłym mleku rozpuścić drożdże, dodać cukier i łyżkę mąki. Odstawić na 15 minut
żeby drożdże zaczęły pracować. Masło lub margarynę roztopić w rondelku i zostawić
żeby przestygło. Mąkę wsypać do miski, dodać żółtka, śmietanę i zaczyn drożdżowy.
Wymieszać i wlać letni tłuszcz. Wyrobić na gładkie ciasto. Jak będzie za rzadkie
to delikatnie podsypać mąką. Wyrobione ciasto wstawić na godzinę do lodówki.
Po godzinie ciasto wyłożyć na stolnicę. Podzielić na 4 części, każdą część
rozwałkować na kształt koła i podzielić na 8 trójkątów. Na brzegach wyłożyć nutellę.


Następnie od szerszego boku zawijać rogaliki.


Gotowe rogale ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.
Wierzch posmarować białkiem i posypać cukrem.
Zostawić na blaszce do czasu nagrzania piekarnika.


Piec w temperaturze 180 stopni 25-30 minut. Do zrumienienia.





5 komentarzy:

  1. takie rogaliki zawsze kojarzą mi się z nadzieniem różanym. Ale z nutellą muszą być pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robiłam też z powidłami śliwkowymi, ale z różą jeszcze nie.Wypróbuję napewno.😊

      Usuń
  2. NIedawno robilam z takim nadzieniem ale miałam ciasto jogurtowe

    OdpowiedzUsuń
  3. coś mało tej nutelli, u mnie potrzeba więcej :)

    OdpowiedzUsuń