poniedziałek, 11 kwietnia 2022

Polędwiczki z indyka w sosie ze szpinakiem.

 


Dziś propozycja obiadowa. 
Polędwiczki z indyka zatopione w pysznym śmietanowym sosie ze szpinakiem. 
Coś pysznego. Mięsko jest miękkie i delikatne, a sos kremowy, po prostu pyszny.
Danie jest proste i szybkie w przygotowaniu. Właśnie takie dania lubię najbardziej. 
Mało pracochłonne, a w smaku poezja. 


Składniki:
450 g. polędwiczki z indyka
1 cebula
1 ząbek czosnku
3-4 garście świeżego szpinaku
1-2 łyżki masła
1 szklanka śmietanki 30 %
1/2 szklanki wody

Marynata:
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki papryki ostrej
1/2 łyżeczki soli
pieprz
1 ząbek czosnku
4 łyżki oleju

Dodatkowo:
1 łyżeczka mąki

Wykonanie:
Polędwiczki pokroić w grubsze paski. 

Czosnek przecisnąć przez praskę do miseczki. Dodać przyprawy i olej. 
Dokładnie wymieszać. 

Kawałki polędwiczki obtoczyć dokładnie w marynacie i wstawić do lodówki, 
minimum na godzinę. 


Po tym czasie obsmażyć polędwiczki z obu stron na suchej, rozgrzanej patelni. 


Następnie przełożyć je na talerz. 
Na tej samej patelni roztopić masło. Dodać cebulę pokrojoną na mniejsze kawałki. 
Podsmażyć pół minutki i dodać szpinak.
Kiedy zwiędnie, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. 


Podsmażyć jeszcze kilka sekund i wlać śmietankę, a następnie wodę. 


Kiedy się zagotuje, dodać wcześniej podsmażone mięso. 


Przykryć pokrywką i dusić 15 minut. 
Jeśli trzeba, przyprawić solą i pieprzem. Ja dodałam tylko odrobinę soli. 

Przed końcem gotowania sos zagęścić mąką.
Łyżeczkę mąki rozprowadzić w niewielkiej ilości wody. Wlać do sosu i wymieszać. 
Jeśli uważacie, że sos jest wystarczająco gęsty, to mąka nie jest potrzebna. 
Ja mój sos zagęściłam. 

Podałam z ryżem. 














2 komentarze:

  1. jak długo podsmażałaś polędwiczki? Czy mają być trochę surowe w środku? mi zawsze wychodzą twarde i drewniane...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podsmażam tylko tyle żeby się przyrumieniły. Potem dojdą w sosie.

      Usuń