Miękkie ciasto drożdżowe i szpinak z dodatkiem sera feta. Połączenie idealne.
Efektem tego połączenia są pyszne świderki. Idealne na kolację, ale świetnie
się sprawdzą również jako przekąska. Do tego obowiązkowo sos czosnkowy
i nic więcej mi nie trzeba.
Składniki:
150 g. ciepłej wody
15 g. drożdży
szczypta cukru
280 g. mąki pszennej + mąka do podsypywania
1/2 łyżeczki soli
3 łyżki oleju
Farsz:
1/2 łyżki masła
200 g. szpinaku świeżego
1/2 ząbka czosnku
50 g. sera feta
sól, pieprz
Wykonanie:
Ciepłą wodę wlać do miski. Dodać drożdże i cukier. Wymieszać.
Następnie wsypać mąkę, sól i wlać olej. Wyrobić robotem, lub mikserem z hakami.
Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić na około godzinę do wyrośnięcia.
Szpinak podsmażyć na maśle. Kiedy zwiędnie wyłączyć gaz.
Przestudzony szpinak drobno pokroić. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę
i drobno pokrojony ser feta. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką. Rozwałkować na prostokąt.
Na jednej połowie ciasta, wzdłuż ułożyć farsz szpinakowy.
Przykryć drugą częścią ciasta. Lekko docisnąć.
Następnie pokroić w kilkucentymetrowe paski.
Każdy pasek zawinąć w bok, dwa razy.
Gotowe świderki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Zostawić jeszcze na 10-15 minut do napuszenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni, 25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz