wtorek, 5 kwietnia 2022

Świderki drożdżowe ze szpinakiem.

 


Miękkie ciasto drożdżowe i szpinak z dodatkiem sera feta. Połączenie idealne. 
Efektem tego połączenia są pyszne świderki. Idealne na kolację, ale świetnie 
się sprawdzą również jako przekąska. Do tego obowiązkowo sos czosnkowy 
i nic więcej mi nie trzeba. 


Składniki:
150 g. ciepłej wody
15 g. drożdży
szczypta cukru
280 g. mąki pszennej + mąka do podsypywania
1/2 łyżeczki soli
3 łyżki oleju 

Farsz:
1/2 łyżki masła
200 g. szpinaku świeżego
1/2 ząbka czosnku 
50 g. sera feta
sól, pieprz

Wykonanie:
Ciepłą wodę wlać do miski. Dodać drożdże i cukier. Wymieszać. 
Następnie wsypać mąkę, sól i wlać olej. Wyrobić robotem, lub mikserem z hakami. 
Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić na około godzinę do wyrośnięcia. 


Szpinak podsmażyć na maśle. Kiedy zwiędnie wyłączyć gaz. 
Przestudzony szpinak drobno pokroić. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę 
i drobno pokrojony ser feta. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać. 


Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką. Rozwałkować na prostokąt. 


Na jednej połowie ciasta, wzdłuż ułożyć farsz szpinakowy. 


Przykryć drugą częścią ciasta. Lekko docisnąć.


Następnie pokroić w kilkucentymetrowe paski.


Każdy pasek zawinąć w bok, dwa razy. 
Gotowe świderki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 
Zostawić jeszcze na 10-15 minut do napuszenia. 


Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni, 25 minut. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz