wtorek, 24 marca 2020

Pita z kurczakiem i warzywami.




Dziś zapraszam na pite. Pyszny chlebek pita, wypełniony warzywami i kurczakiem,
a wszystko, polane sosem czosnkowym. Pycha :) Użyłam gotowych chlebków pitta,
od Polskich Młynów. Wystarczy wierzch chlebków, zwilżyć delikatnie wodą i podgrzać.
Potem już tylko nacinamy nożem, robiąc  kieszonkę i możemy wypełnić
ulubionymi dodatkami. Szybko i pysznie.


Składniki:
1 opakowanie chlebków pitta, Polskie Młyny
1 duża pierś z kurczaka (pojedyncza)
przyprawa gyros
sałata lodowa
pomidor
cebula
ogórek kuszony
papryka czerwona

Sos czosnkowy:
2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego, lub gęstej śmietany
2 ząbki czosnku (jeśli duży, to jeden)
sól, pieprz

Wykonanie:
Przygotować sos. Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać majonez i jogurt.
Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać.

Pierś pokroić w kostkę. Posypać przyprawą gyros. Odstawić na około godzinę.
Sałatę poszarpać. Warzywa pokroić.


Mięso usmażyć na niewielkiej ilości oleju.


Chlebki pita delikatnie zwilżyć wodą. Podgrzać w kuchence mikrofalowej,
lub w opiekaczu. Ja zrobiłam to w opiekaczu. Wystarczy minuta.


Następnie ostrym nożem, odciąć górę i zrobić kieszonkę.


Do środka nałożyć trochę sosu, następnie sałatę, mięso, znowu trochę sałaty i warzywa.



Wszystko polać od góry sosem.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz