czwartek, 26 marca 2020

Ciasto cytrynówka.





Chciałam Wam pokazać, co fajnego można zrobić z mieszanki na babkę cytrynową.
Okazuje się, że niekoniecznie samą babkę. Tym razem, babka posłużyła mi jako
spód do ciasta. Wierzch babki ścięłam i pokruszyłam, żeby ozdobić ciasto od góry,
a środek, to pyszna masa z serków i śmietanki z dodatkiem, aromatycznej
skórki cytrynowej. Wszystko razem idealnie się komponuje.
Nazwałam to ciasto, cytrynówka, ale nie bójcie się, nie ma w nim
ani grama alkoholu :)
Użyłam babki cytrynowej, Polskie Młyny.
Spróbujcie, bo wyszło super. Fajnie wygląda i dobrze smakuje.
Moja rodzina się zajadała, myślę, że i Wam posmakuje.


Składniki:
1 opakowanie babki cytrynowej, Polskie Młyny
1 jajko
90 g. margaryny

Masa serowa:
400 g. śmietanki 30 %
4 serki homogenizowane (600 g.)
250 g. serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki żelatyny
1/2 szklanki ciepłej wody
otarta skórka z 1 cytryny

Nasączenie:
1/4 szklanki wody
1 łyżka soku z cytryny
1 płaska łyżka cukru

Wykonanie:
Do miski wsypać mieszankę na babkę cytrynową.


Dodać roztopioną i przestudzoną, margarynę, oraz jajko.


Zmiksować na gładką masę.
Przełożyć do tortownicy posmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą.


Piec w piekarniku nagrzanym do 165 stopni 25-30 minut.
Zostawić do wystudzenia.

Kiedy wystygnie, ściąć delikatnie górę ciasta i pokruszyć do miseczki.




Ciasto delikatnie nasączyć, wodą z cytryną i cukrem.

Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie.
Śmietanę ubić, dodać cukier puder, jeszcze chwilę ubijać.
Następnie dodać serek mascarpone, dalej ubijać.
Kolejno dodawać serki homogenizowane, zmiksować, do połączenia składników.
Na koniec dodać, otartą skórkę cytrynową.


Cały czas miksując, powoli wlewać przestudzoną żelatynę.
Gotową masę, wyłożyć na ciasto. Wyrównać powierzchnię.


Wierzch posypać pokruszonym ciastem.


Wstawić na kilka godzin do lodówki. Najlepiej na całą noc.










2 komentarze: