sobota, 18 stycznia 2020

Babka ucierana z nutellą.





Dziś mam dla Was, zwykłą babkę ucieraną.
Dawno nie robiłam, Postanowiłam, do części kakaowej, dodać dodatkowo nutellę.
Wyszło pysznie. Polecam. Babka jest prosta i szybka w przygotowaniu,
a smakuje naprawdę bardzo dobrze. Myślę, że nie muszę jej zbyt wiele reklamować :)
Chyba większość z nas, lubi babki :)


Składniki:
200 g. masła, lub margaryny
1 szklanka cukru
1 łyżka cukru waniliowego (miałam swojski)
5 jajek
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
2 łyżki nutelli

Wykonanie:
Masło, cukier, cukier waniliowy i żółtka, utrzeć. Następnie wsypać mąkę i proszek
do pieczenia. Ucierać jeszcze chwilę.

Białka ubić na sztywno. Dodać do ciasta.

Większą część ciasta, przełożyć do foremki
na babkę, wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą.


Do pozostałej części ciasta, dodać kakao i nutellę. Utrzeć do połączenia składników.
Następnie wyłożyć do foremki, na jasną cześć ciasta.


Tak przygotowaną babkę, wstawić do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni
i piec 50-60 minut. Do suchego patyczka.


Wystudzoną babkę, posypać cukrem pudrem.









4 komentarze:

  1. Cudowna babeczka w sam raz do niedzielnej kawki😘

    OdpowiedzUsuń
  2. Jestem zachwycona Pani blogiem. Kilka razy skorzystałam z Pani przepisów i jeszcze nigdy nie zawiodłam się. Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję serdecznie. Takie słowa, to miód na moje serce. Tylko żadna ze mnie Pani :) Jestem Agnieszka. Pozdrawiam :)

      Usuń