wtorek, 5 lutego 2019

Ekspresowe bagietki.





Dziś mam dla Was bardzo szybkie i bardzo pyszne bagietki. Były one kolejnym
wyzwaniem w grupie Ewy z bloga BaBy w kuchni. Okazało się, że są rewelacyjne.
Ciasto nie potrzebuje wyrastać. Bagietki rosną tylko 15 minut, już uformowane
na blaszce. Po upieczeniu są mięciutkie i delikatne, pozostają takie jeszcze
na drugi dzień. Przepis zostaje u mnie na stałe :)
Was również zachęcam do wypróbowania. Ja jestem nim zachwycona.

Składniki:
500 g. maki pszennej
30 g. drożdży
300 ml. ciepłej wody
4 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
szczypta cukru

Wykonanie:
Do miski wlać ciepłą wodę, dodać drożdże i cukier. Wymieszać.
Następnie wsypać mąkę, sól i wlać olej.



Wyrobić mikserem z hakami na gładkie ciasto i przełożyć na stolnicę podsypaną mąką.


Podzielić na cztery części i uformować bagietki.


Gotowe bagietki przełożyć na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia.
Zrobić wgłębienia tępą stroną noża.


Przykryć ściereczką i zostawić na 15 minut.

Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 25 minut.




17 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziwne. Może za długo były w piekarniku. Każdy piekarnik inaczej piecze. Ja piekę je bardzo często, są miękkie i pulchne. Bardzo dużo osób piekło te bagietki. Dostaję dużo zdjęć, do tej pory wszyscy byli zadowoleni. Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Czy piec z termoobiegiem?

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyszły przepyszne. Dziękuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę :) Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  4. Wychodzą pyszne. Przepis doskonały dla tych,którzy pieką na już...nie wymagają duzego wkladu pracy i czasu. Dziękuję za ten przepis!

    OdpowiedzUsuń