poniedziałek, 2 lipca 2018

Babka z czekoladą.



Dziś mam dla Was pyszną babkę. Delikatna i mięciutka z drobno pokrojona czekoladą
w środku. Ostatnio trochę się ochłodziło, było pochmurno, pogoda nas
nie rozpieszczała, więc na osłodę ukręciłam taką babeczkę.
No tak, każdy pretekst jest dobry :) Co ja poradzę, że uwielbiam słodkości :)

Składniki:
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka maki tortowej
3/4 szklanki maki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropel olejku migdałowego
1 kostka roztopionej margaryny
1 tabliczka gorzkiej czekolady

Dodatkowo:
cukier puder do posypania babki


Wykonanie:
Czekoladę drobno pokroić ostrym nożem. Margarynę roztopić.
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać obie mąki z proszkiem do pieczenia
i olejek. Zmiksować. Na koniec powoli wlewać roztopioną margarynę cały czas miksując.
Kiedy składniki się połączą wsypać pokrojona czekoladę.


Wymieszać łyżką. Przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.


Piec w temperaturze 180 stopni około godzinę. Do suchego patyczka :)


Wystudzoną babkę posypać cukrem pudrem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz