środa, 18 października 2017

Ciasto wiewiórka.





Cisto o wdzięcznej nazwie wiewiórka :) Naprawdę pyszne.
Puszyste i mięciutkie z orzechami, jabłkami i rozgrzewającym cynamonem.
W sam raz, na jesienne dni. Ja piekę to ciasto, przez cały rok, ale kojarzy mi się
ono właśnie z jesienią. Bardzo polecam. Jest proste i szybkie w przygotowaniu
i zawsze się udaje :) Najwięcej czasu zajmuje, rozłupywanie orzechów,
ale to można przygotować wcześniej. Można też, wykorzystać do tego męża :)


Składniki:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
2 łyżki miodu
2 szklanki mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka kakao
150 ml. oleju
3 jabłka
1 szklanka orzechów włoskich

Wykonanie:
Jajka utrzeć z cukrem i miodem.


Dodać mąkę, sodę proszek, cynamon i kakao.
Następnie wlać olej i zmiksować. Jabłka obrać i pokroić w kostkę, dodać do ciasta.
Na koniec wsypać orzechy.


Wszystko wymieszać łyżką.
Ciasto wylać na blaszkę, wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą.


Piec 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.


Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.










2 komentarze: