piątek, 5 sierpnia 2022

Polędwiczki z indyka z suszonymi pomidorami

 


Polędwiczki z indyka przygotujecie w kilka chwil. Duszone w śmietanowym sosie 
smakują obłędnie. Bardzo lubimy, dlatego robię dość często z różnymi dodatkami. 
Tym razem z suszonymi pomidorami. Dodałam też papryczki pepperoni. 
Sprawdźcie przepis.


Składniki:
400 g. polędwiczki z indyka
1 cebula
70 g. suszonych pomidorów z zalewy
2 marynowane papryczki pepperoni
1 szklanka śmietanki 30 %
1/2 szklanki wody
1/2 łyżki masła 

Marynata:
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki papryki ostrej
pieprz ziołowy (na czubku łyżeczki)
4 łyżki oleju

Wykonanie:
Polędwiczkę pokroić w grubsze paski. 

Przygotować marynatę. 
W naczyniu wymieszać czosnek przeciśnięty przez praskę, przyprawy i olej. 
Kawałki polędwiczki obtoczyć dokładnie w marynacie i wstawić do lodówki, 
na 30-40 minut.


Cebulkę pokroić w kostkę, pomidory i pepperoni na mniejsze kawałki. 

Polędwiczki podsmażyć na suchej rozgrzanej patelni z obu stron, na średnim gazie. 
Następnie przełożyć je do innego naczynia. 


Na tej samej patelni rozgrzać masło. Wrzucić cebulę. 
Podsmażyć minutkę często mieszając. Następnie dodać pomidorki i pepperoni. 
Smażyć kolejna minutę. 


Wlać śmietanę i wodę, kiedy się zagotuje dodać wcześniej podsmażone polędwiczki.
Przykryć i dusić 15 minut. 


Jeśli trzeba, przyprawić solą i pieprzem. Mój sos był idealny więc nie przyprawiałam. 












2 komentarze:

  1. Na pewno jest to pyszne, ale u nas nawet nie widziałam polędwiczek z indyka. One sa pewnie bardzo mięciutkie...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzyniu, w Lidlu można dostać. Są delikatne i miękkie.

      Usuń