Zapraszam na pyszne placuszki. Sprawdzą się jako dodatek do obiadu, lub przekąska. 
Dodatek sera żółtego sprawia, że placuszki są bardziej intensywne w smaku 
i chrupiące na zewnątrz. W środku są miękkie i delikatne. 
Smakują na ciepło i na zimno. 
Placki podałam z sosem jogurtowym. Tylko jogurt grecki, sól i pieprz.
Z podanych składników zrobiłam 10 placków. 
Składniki:
1 młoda cukinia (480 g.)
1 ząbek czosnku
70 g. sera żółtego
1 jajko
3 łyżki mąki pszennej
sól, pieprz 
Dodatkowo:
olej do smażenia 
Wykonanie:
Cukinie umyć, osuszyć i odciąć końce. 
Następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 
Przełożyć na sitko i odcisnąć z nadmiaru wody. 
Odciśniętą cukinię przełożyć do miski. 
Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do cukinii. 
Wbić jajko, dodać mąkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i pieprz. 
Soli wsypałam na początek 1/3 łyżeczki, ale później jeszcze odrobinę dodałam. 
Wszystkie składniki wymieszać razem w misce. 
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. 
Łyżką nakładać placki. Smażyć mniej więcej po 2 minuty z każdej strony, 
do zarumienienia. 
Usmażone placuszki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. 
Przepis w Waszym wykonaniu









 
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz