piątek, 26 sierpnia 2022

Ciasto bananowe (chlebek bananowy)

 

Ciasto bananowe, czy chlebek bananowy. Jak zwał, tak zwał. Ważne, że smakuje. 
Dodatkowo robi się je łatwo i szybko.
Kiedy zalegają w domu dojrzałe banany, takie ciasto jest idealnym rozwiązaniem.
Fajnie sprawdzi się na słodkie śniadanie, posmarowane kremem czekoladowym, 
lub domową konfiturą.
Wierzch ciasta posypany jest posiekaną czekoladą i orzechami i to jest strzał 
w dziesiątkę. Dzięki temu ciasto smakuje obłędnie.

Przepis wypatrzyłam na Instagramie u Marleny

Piekłam w keksówce 31x11


Składniki:
3 większe banany
3 jajka
1/2 szklanki oleju 
1/2 szklanki cukru
3 szklanki mąki pszennej tortowej
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g. czekolady deserowej
garść orzechów laskowych

Wykonanie:
Banany obrać i pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do miski. 
Dodać jajka i olej. Wszystko zblendować na gładką masę. 
Następnie dodać cukier, mąkę i proszek do pieczenia. 
Zmiksować do połączenia składników. 
Tak przygotowane ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej 
papierem do pieczenia.

Czekoladę i orzechy posiekać nożem. Posypać wierzch ciasta. 


Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, 50-55 minut. 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz