sobota, 20 sierpnia 2022

Bułki pszenne na kefirze.

 


Miękkie bułeczki pszenne, które pokochacie. Proste w wykonaniu. Idealne na kanapki.
Podczas pieczenia w kuchni unosi się piękny zapach pieczywa. 
Z tego przepisu robiłam też bagietki, 4 sztuki. 
Jeśli macie w domu kefir, to nie ma co czekać. Czas na bułki. 


Składniki:
1/2 szklanki ciepłej wody
20 g. drożdży
1 płaska łyżeczka cukru
3/4 szklanki kefiru w temperaturze pokojowej 
500 g. mąki pszennej 
30 g. miękkiego masła
1 łyżeczka soli 

Wykonanie:
Drożdże wkruszyć do wody. Dodać cukier i wymieszać. 
Odstawić na 10 minut. 

Do miski wlać kefir, dodać zaczyn drożdżowy, wsypać mąkę i sól. 
Na koniec dodać miękkie masło i rozetrzeć palcami z mąką. 


Wyrobić robotem, lub mikserem z hakami. 
Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić na około godzinę do wyrośnięcia. 


Po tym czasie przełożyć ciasto na stolnicę podsypaną mąką. 
Podzielić na 9, lub 10 części i uformować bułeczki. 


Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 
Zostawić jeszcze na 15-20 minut do napuszenia. 

Po pięciu minutach wyrastania można zrobić wzór. 
Ja odciskam go połową kubeczka po jogurcie, ale można to zrobić tępa stroną noża. 



Blachę z bułkami wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni 
i piec około 25 minut. 




Przepis w Waszym wykonaniu.





2 komentarze: