Składniki:
1,3 kg schabu
500 g. pieczarek
2 cebule
1 marchewka
2 ząbki czosnku
1/2 łyżki miękkiego masła
500 ml. wody
5 łyżek keczupu
1/3 łyżeczki lubczyku w proszku
1-2 łyżki sosu sojowego
sól, pieprz
1,5 łyżeczki papryki słodkiej
1/3 łyżeczki papryki ostrej
1/4 łyżeczki pieprzu
1/3 łyżeczki soli
2 łyżeczki czosnku granulowanego
5 łyżek sosu sojowego
3-4 łyżki oleju
Dodatkowo:
mąka do obtoczenia mięsa
olej do smażenia
Wykonanie:
Mięso pokroić w plastry.
W misce wymieszać składniki marynaty. Obtaczać plastry mięsa i przekładać do osobnego naczynia. Następnie przykryć szczelnie naczynie i wstawić na noc do lodówki.
Pieczarki umyć i pokroić w cienkie plastry na mandolinie. Marchewkę obrać, umyć i również pokroić w plastry na mandolinie.
Cebulę pokroić w pióra, czosnek w drobną kostkę.
Zamarynowane mięso obtaczać w mące i obsmażyć z obu stron. Następnie ściągnąć z patelni.
Na patelnię dolać trochę oleju, wrzucić cebulę i marchewkę, chwilę podsmażyć. Dodać pieczarki i masło, smażyć często mieszając.
Dodać wcześniej podsmażone mięso. Dusić pod przykryciem na małej mocy palnika 1,5 godziny. Po tym czasie odkryć patelnię i gotować 5-7 minut, żeby sos się trochę zredukował. Na tym etapie można jeszcze przyprawić sos, według swojego smaku. Jeśli sos będzie za rzadki można go zagęścić mąka.




Brak komentarzy:
Prześlij komentarz