środa, 13 listopada 2024

Tarta z warzywami mrożonymi

 


Kiedy brak pomysłu na obiad z pomocą przychodzi FROSTA.

Dobrze mieć w zamrażalniku zapas mrożonych warzyw z których można wyczarować pyszne dania. 

Dziś wybrałam warzywa do piekarnika i przygotowałam tartę.

Smaczna i prosta tarta to świetny pomysł na obiad, lub kolację. 

Kruchy spód, chrupiące warzywa i masa śmietankowo serowa. 

Delikatna i krucha, smakuje na ciepło i na zimno. 

Sprawdźcie przepis.


Składniki:

Ciasto kruche:

200 g. mąki pszennej (użyłam tortowej)

100 g. masła

1 jajko

1/3 łyżeczki soli 


Nadzienie:

1 opakowanie warzyw do piekarnika FROSTA

150 g. śmietanki 30 %

2 jajka

100 g. sera żółtego

50 g. sera feta

sól, pieprz


Dodatkowo:

Trochę oleju do podsmażenia warzyw 


Wykonanie:

Mąkę wysypać na stolnicę, posolić. Dodać  masło i wysiekać. Następnie zrobić kopczyk i wbić jajko. Zagnieść gładkie ciasto. 


Z ciasta uformować kulę, następnie zawinąć ją w folię spożywczą i schłodzić w lodówce, 20-30 minut.



Formę do tarty wysmarować masłem i posypać delikatnie mąką.

Schłodzone ciasto rozwałkować i wykleić nim, 

wcześniej przygotowaną formę. 




Ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni na 15 minut.

Podpieczoną tartę wystudzić.


Na patelni rozgrzać olej, wrzucić zamrożone warzywa. Smażyć 7-8 minut, co jakiś czas mieszając. 


Jajka wymieszać ze śmietaną, dodać utarty na tarce ser żółty i pokruszony ser feta. 

Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać. 



Na podpieczone i wystudzone ciasto wyłożyć podsmażone warzywa, a następnie 

wlać śmietankę z jajkami i serem.




Tak przygotowaną tartę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni i piec 30 minut. 











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz