Pyszne kruche ciasteczka z dodatkiem białej czekolady. Proste w przygotowaniu.
Przechowywane w puszce, lub słoiku pozostają świeże 2-3 tygodnie.
Warto poświęcić trochę czasu i zrobić domowe ciasteczka, żeby mieć je pod ręką,
zawsze kiedy przyjdzie nam ochota, lub kiedy pojawią się niespodziewani goście.
Składniki:
120 g. masła
70 g. cukru pudru
250 g. mąki pszennej tortowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
50 g. białej czekolady
Wykonanie:
Czekoladę drobno pokroić nożem.
Mąkę wsypać do miski, dodać proszek do pieczenia i cukier. Wymieszać.
Następnie dodać pokrojone masło i jajko.
Zagnieść robotem lub mikserem z hakami. Jak zacznie się kleić, dodać czekoladę.
Zagnieść jeszcze kilka sekund i przełożyć na stolnicę.
Ponownie zagnieść i uformować z ciasta kulę. Zawinąć ją w folię spożywczą
i schłodzić 10 minut w zamrażarce.
Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką.
Rozwałkować i wycinać dowolne kształty.
Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. 12-15 minut,
do lekkiego zarumienienia.
Ciasteczka ściągać z blaszki po wystudzeniu.
Po upieczeniu będą miękkie, później stwardnieją.
Ciasteczka przechowywać w puszce, lub słoiku.
Przepis w Waszym wykonaniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz