piątek, 7 stycznia 2022

Pizza Stromboli.

 


Dziś mam dla Was nowość, przynajmniej w moim domu :) Pizza stromboli. 
Jest to pizza zawinięta w roladę i krojona w plastry. Myślę, że warto wypróbować. 
Wypatrzyłam to cudo u Moniki na blogu Pysznie czy przepysznie. Poczytałam trochę 
w internecie i zrobiłam. Musiałam koniecznie sprawdzić jak smakuje. 
Wyszło smacznie, ale chłopaki zawiedzeni, bo zrobiłam tylko z jednej porcji. 
Następnym razem zrobię od razu dwie :) 
Jeśli się skusicie, przysyłajcie fotki i piszcie jak smakowało :) 


Składniki:
150 ml. ciepłej wody
20 g. drożdży
1/2 łyżeczki cukru
250 g. mąki pszennej
1 płaska łyżeczka soli
2 łyżki oliwy z oliwek

Sos:
3 łyżeczki keczupu (miałam swojski)
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1/2 łyżeczki oregano
sól, pieprz do smaku

Dodatki:
100 g. sera żółtego (użyłam sera Gouda)
1 kulka mozzarelli (125 g)
100 g. salami 
15 oliwek
2 marynowane papryczki pepperoni

Dodatkowo:
1 jajko do posmarowania pizzy

Wykonanie:
Do miski wlać ciepłą wodę, wkruszyć drożdże. Dodać cukier i wymieszać.  
Odstawić na 15 minut, ale nie jest to konieczne. 
Następnie wsypać mąkę, sól i wlać oliwę z oliwek. Wyrobić robotem, 
lub mikserem z hakami. 
Tak przygotowane ciasto nakryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. 



Kiedy ciasto wyrasta możemy przygotować dodatki. 
Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Keczup wymieszać z koncentratem i przyprawami. 

Oliwki i papryczkę pokroić na mniejsze kawałki.

Wyrośnięte ciasto, przełożyć na stolnicę podsypaną mąką. 
Rozwałkować na prostokąt. 


Rozwałkowane ciasto posmarować sosem pomidorowym zostawiając wolne brzegi. 
Na sos posypać ser żółty, ułożyć salami, a następnie paprykę i oliwki. 
Na koniec posypać poszarpaną mozzarellę. 



Zawinąć ciasto w roladę, boki zagiąć do środka. 



Dokładnie zlepić końce, żeby pizza nie rozkleiła się podczas pieczenia. 

Gotową roladę przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. 
Wierzch posmarować rozmieszanym jajkiem.  
Zostawić na 15 minut do napuszenia. 


Przed włożeniem do piekarnika roladę naciąć delikatnie nożem w kilku miejscach. 
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni, 25 minut. 


Po wyjęciu z piekarnika odczekać kilka minut i kroić pizzę 
w kilkucentymetrowe plastry. 
Podawać z keczupem, lub sosem czosnkowym. 









2 komentarze: