niedziela, 11 sierpnia 2019

Zawijaniec drożdżowy z serem i owocami.





Uwielbiam ciasta drożdżowe, ale najbardziej, lubię drożdżowe z serem.
Takie zawijane. Są mięciutkie i świeże nawet kilka dni.
Tym razem, oprócz sera dodałam jeszcze owoce. Ciasto było przepyszne.
Koniecznie wypróbujcie, a nie pożałujecie. Moja rodzinka się zajadała :)

Składniki:
Ciasto:3,5 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
2 jajka
50 g. roztopionego masła
3/4 szklanki ciepłego mleka
40 g. drożdży
1/2 szklanki cukru

Masa serowa:
500 g. twarogu
2 żółtka
3 łyżki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Kruszonka:
50 g. masła
2 pełne łyżki mąki
1 łyżka cukru

Dodatkowo:
dowolne owoce, ja dałam nektarynki

Wykonanie:
Do miski,wlać ciepłe mleko. Wkruszyć drożdże i wsypać cukier.
Wymieszać i odstawić na 15 minut. Po tym czasie, dodać mąkę, sól, jajka
i roztopione masło. Wyrobić mikserem z hakami na gładkie ciasto.
Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.



W tym czasie przygotować ser.
Twaróg przełożyć do miski, rozgnieść widelcem. Dodać żółtka, cukier
i mąkę ziemniaczaną. Wszystko dokładnie wymieszać.


Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką.
Podzielić na dwie części. Każdą część, rozwałkować na prostokąt.


Na tak przygotowane ciasto, wyłożyć ser. Rozsmarować, zostawiając wolne brzegi.
Na ser wyłożyć owoce. Ja dodałam nektarynki pokrojone w kostkę.


Ciasto zawinąć w roladę.



Gotowe rolady, przełożyć do keksówek, wysmarowanych margaryną
i posypanych bułką tartą.

Przygotować kruszonkę. Masło rozgnieść palcami z mąką i cukrem.

Ciasto na wierzchu, posmarować mlekiem i posypać kruszonką.


Zostawić jeszcze na 20-30 minut, żeby podrosło.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, 45 minut.












9 komentarzy:

  1. Ależ ono smakowicie wygląda! Uwielbiam drożdżowe wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzien dobry. Pieczemy z termoobiegiem czy bez.

    OdpowiedzUsuń
  3. czy moge użyć serka homogenizowaneo i twój smak z piątnicy ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Twoj smak będzie dobry, ale homogenizowany może być za rzadki. Pozdrawiam 😊

      Usuń
  4. A czy moze byc maskapone serek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy nie robiłam z mascarpone, ale myślę, że tak.

      Usuń