czwartek, 1 sierpnia 2019

Chleb na nocnym zakwasie.





W zeszłym tygodniu, z dziewczynami z Domowej Piekarni, piekłyśmy
chleb na jednodniowym zakwasie. Mówię Wam, pycha :)
Dlatego zapisuję przepis i podaję dalej. Może ktoś, zechce wypróbować :)
Chleb, jest na prawdę, bardzo prosty. Także, bez problemu, zrobi go każdy.
A jak zrobicie raz, poczujecie ten smak i zapach, to zapewniam, że się uzależnicie.
Na blogu, znajdziecie więcej prostych przepisów na pieczywo.
Powiem Wam jeszcze w tajemnicy, że już kilka osób, zaraziłam tym
swoim uzależnieniem :) Mam nadzieję, że będzie nas więcej :)

Składniki:

Zakwas:
1 szklanka mąki żytniej razowej
1 szklanka ciepłej wody

Ciasto:
1 kg. mąki pszennej ( miałam typ 650)
3 szklanki ciepłej wody
1/2 łyżeczki cukru
20 g. drożdży
2 łyżeczki soli
1 szklanka słonecznika
1/2 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki siemienia lnianego

Wykonanie:
Mąkę żytnią wsypać do miski, wlać ciepłą wodę i wymieszać.
Przykryć ściereczką i zostawić na noc.


Na drugi dzień, do zakwasu, dodać mąkę pszenną i wlać dwie szklanki, ciepłej wody.
W trzeciej szklance, rozpuścić drożdże i cukier. Następnie, dolać do miski.
Na koniec wsypać ziarna.


Wszystko wyrobić, mikserem z hakami.


Zostawić do wyrośnięcia na około godzinę.


Wyrośnięte ciasto na chleb, przełożyć do dwóch keksówek, wysmarowanych
margaryną i posypanych bułką tartą.
Ponownie zostawić do wyrośnięcia, na 30-40 minut.


Piec w piekarniku, nagrzanym do 190 stopni, godzinę i 10 minut.
Po upieczeniu, wyciągnąć z foremek.




9 komentarzy:

  1. Jestem ciekawa czy różni się bardzo od chleba na tradycyjnym zakwasie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jest taki zakwas, prowizorka 😊 Ale chleb jest bardzo smaczny. Polecam wypróbować ☺️ Pozdrawiam 😘

      Usuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. Przecudne i przepyszne te chlebki Aguś! Wczoraj upiekłam i są mega dobre 😋

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawe czy można zrobić wersję tylko "razową" zamiast mąki pszennej ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy nie robiłam. Wydaje mi się, że będzie za bardzo zbity. Może proszę spróbować, pół na pół. Pozdrawiam 😊

      Usuń
  5. A mi na zakwasie nigdy nie urośnie :(((

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tu są jeszcze drożdże, zakwas jest tylko jednodniowy. Chleb ładnie mi wyrósł. Polecam wypróbować. Pozdrawiam 😊

      Usuń