czwartek, 1 sierpnia 2019

Chleb na nocnym zakwasie.





W zeszłym tygodniu, z dziewczynami z Domowej Piekarni, piekłyśmy
chleb na jednodniowym zakwasie. Mówię Wam, pycha :)
Dlatego zapisuję przepis i podaję dalej. Może ktoś, zechce wypróbować :)
Chleb, jest na prawdę, bardzo prosty. Także, bez problemu, zrobi go każdy.
A jak zrobicie raz, poczujecie ten smak i zapach, to zapewniam, że się uzależnicie.
Na blogu, znajdziecie więcej prostych przepisów na pieczywo.
Powiem Wam jeszcze w tajemnicy, że już kilka osób, zaraziłam tym
swoim uzależnieniem :) Mam nadzieję, że będzie nas więcej :)

Składniki:

Zakwas:
1 szklanka mąki żytniej razowej
1 szklanka ciepłej wody

Ciasto:
1 kg. mąki pszennej ( miałam typ 650)
3 szklanki ciepłej wody
1/2 łyżeczki cukru
20 g. drożdży
2 łyżeczki soli
1 szklanka słonecznika
1/2 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki siemienia lnianego

Wykonanie:
Mąkę żytnią wsypać do miski, wlać ciepłą wodę i wymieszać.
Przykryć ściereczką i zostawić na noc.


Na drugi dzień, do zakwasu, dodać mąkę pszenną i wlać dwie szklanki, ciepłej wody.
W trzeciej szklance, rozpuścić drożdże i cukier. Następnie, dolać do miski.
Na koniec wsypać ziarna.


Wszystko wyrobić, mikserem z hakami.


Zostawić do wyrośnięcia na około godzinę.


Wyrośnięte ciasto na chleb, przełożyć do dwóch keksówek, wysmarowanych
margaryną i posypanych bułką tartą.
Ponownie zostawić do wyrośnięcia, na 30-40 minut.


Piec w piekarniku, nagrzanym do 190 stopni, godzinę i 10 minut.
Po upieczeniu, wyciągnąć z foremek.




25 komentarzy:

  1. Jestem ciekawa czy różni się bardzo od chleba na tradycyjnym zakwasie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jest taki zakwas, prowizorka 😊 Ale chleb jest bardzo smaczny. Polecam wypróbować ☺️ Pozdrawiam 😘

      Usuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. Przecudne i przepyszne te chlebki Aguś! Wczoraj upiekłam i są mega dobre 😋

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawe czy można zrobić wersję tylko "razową" zamiast mąki pszennej ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy nie robiłam. Wydaje mi się, że będzie za bardzo zbity. Może proszę spróbować, pół na pół. Pozdrawiam 😊

      Usuń
  5. A mi na zakwasie nigdy nie urośnie :(((

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tu są jeszcze drożdże, zakwas jest tylko jednodniowy. Chleb ładnie mi wyrósł. Polecam wypróbować. Pozdrawiam 😊

      Usuń
  6. Wyśmienity, upiekłam z przepisu i taki pół na pół, mega smaczny, pozdrawiam ☺️😄

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że chlebek smakował :) Pozdrawiam.

      Usuń
  7. Jakiego typu uzywane sa drozdze?swieze czy suche?

    OdpowiedzUsuń
  8. A można upiec w automat do pieczenia chleba

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie mam takiego automatu, ale myślę, że można.

      Usuń
  9. W naszym mieście jeszcze nie tak dawno piekli chleb właśnie na takim 12 godzinnym zakwasie. Babcia mi opowiadała
    (pracowała tam chwilę), że jak rano szykowali zakwas to nocą piekli z niego chleb. Babcia mówiła na ten młody zakwas żur. Chleb był mięciutki w środku o dość zbitej konsystencji i skórka była chrupiąca. Był bardzo delikatny w smaku i po 3 dniach był mniej czerstwy niż ten "świeżo wypiekany" w markecie. To było coś między chlebem a bułką - taka cięższa i bardziej spieczona bułka. U babci nie raz jedliśmy sam "suchy chleb" taki był pyszny :) Każdy miał swój rytuał "najpierw środek, a chrupiąca skórka na koniec", albo odwrotnie. Czasami pół bochenka znikało w drodze powrotnej ze sklepu. Piekarnia niestety się zamknęła. Co ja bym dała za przepis na tamten chleb... Może wypróbuję ten przepis z mąką pszenną - ciekawe czy wyjdzie podobny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę spróbować. Pewnie nie będzie taki jak u babci, ale jest naprawdę pyszny.

      Usuń
  10. Witam mam pytanie chcę upiec chleb z 05kg mąki to zakwas też trzeba zrobić z 1 szklanki wody i 1 szklanki mąki pozdrawiam 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystkie składniki na pół, zakwas też. Pozdrawiam:)

      Usuń
    2. Dzięki za odpowiedź powiadom 😊

      Usuń
  11. Dziś właśnie upiekłam chlebek, wyszedł rewelacyjny i bardzo smaczny. Polecam przepis.

    OdpowiedzUsuń
  12. A ja mam pytanie- czy ziarna są konieczne czy można je pominąć, a jeśli tak to czy trzeba je czymś zastąpić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można pominąć i zmniejszyć minimalnie ilość wody. Myślę, że o 1/3 szklanki.

      Usuń
    2. Dziękuję, jutro będę próbować :)

      Usuń