wtorek, 19 marca 2019

Ciasto makowe z budyniem.




Przepis na to ciasto znalazłam u Ani, w Jaśminowej kuchni, z kolei Ania wypatrzyła
go, u Dorci w kuchni :) Ciasto bardzo mnie zaciekawiło, więc postanowiłam wypróbować.
Zdziwiło mnie połączenie budyniu z makiem, nigdy czegoś takiego nie jadłam.
Zrobiłam z ciekawości i nie żałuję. Ciasto jest pyszne, a przede wszystkim łatwe
i szybkie w przygotowaniu. Będę do niego wracać, bo rodzince bardzo smakowało.
Myślę, że to ciasto można przygotować na świąteczny stół, zamiast tradycyjnego
makowca. Jeśli lubicie mak, to spróbujcie koniecznie.


Składniki na ciasto:
2 i 1/3 szklanki mąki tortowej
1 nie pełna szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g. masła lub margaryny
2 łyżeczki cukru waniliowego ( miałam swojski)
1 jajko

Składniki na masę:
800 ml. mleka
2 budynie śmietankowe
3/4 szklanki cukru
1 paczka maku 200 g. mielonego lub suchego
50 g. płatków migdałów

Wykonanie:
Najpierw przygotować masę. Zimne mleko wlać do garnka, wsypać cukier i budynie.
Wymieszać. Wsypać mak i na koniec, pokruszone płatki migdałowe.


Zagotować, cały czas mieszając. Masa zrobi się gęsta. Wyłączyć gaz.

Mąkę wysypać na stolnicę, dodać proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy.
Wymieszać. Dodać masło, posiekać nożem. Na koniec dodać jajko i zagnieść,
żeby powstała kruszonka. W między czasie zamieszać masę budyniową.

Tortownicę wysmarować margaryną i posypać bułką tarta. Wyłożyć 2/3 kruszonki
i ugnieść dłonią. Wykleić też brzegi tortownicy do połowy.


Na tak przygotowane ciasto wyłożyć masę.


Na masę, wyłożyć resztę kruszonki.


Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 50 minut.


Przestudzone ciasto, posypać cukrem pudrem.





13 komentarzy:

  1. przepis bardzo fajny, chętnie spróbuje ale moje pytanie: ile to jest paczka maku??? 100 czy 200g czy więcej?
    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 200 g. Już dopisałam. Gapa ze mnie. Pozdrawiam 😊

      Usuń
  2. pycha ! zjadłabym z chęcią :)

    OdpowiedzUsuń
  3. 200g masla i 200g margaryny,czy 200g masla lub margaryny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już poprawiłam. Ma być masło, lub margaryna :) Dziękuję za czujność. Pozdrawiam 😘

      Usuń
  4. Czy może być taki mak z puszki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Raczej nie,bo tu gotujemy budyń makowy. Pozdrawiam.

      Usuń
  5. A czy suchy mak musimy zmielić lub wcześniej namoczyć?,i jakiej wielkości użyć tortownicy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piekłam w tortownicy 25 cm. Mak wsypałam bezpośrednio do mleka, bez wcześniejszego namaczania. Użyłam maku mielonego, ale może być też zwykły. Pozdrawiam 😊

      Usuń
  6. Upiekłam wczoraj i wyszło :-) Ciasto bardzo fajne, już poleciłam przepis mamie ;-) Dziękuję bardzo za inny niż wszystkie pomysł na makowiec, bo ja makowce wręcz uwielbiam, a w tym wydaniu jest naprawdę super!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakowało. Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  7. Właśnie wyjęłam go z pieca. Szkoda, że nie można dodawać zdjęć, bo wygląda pięknie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę przesłać na e-mail aguniakas78@gmail.com
      Chętnie się pochwalę na swojej stronie na FB.😊

      Usuń