sobota, 10 listopada 2018

Krem czekoladowo - bananowy.




Pomysł na ten krem znalazłam u Diany na blogu Di bloguje. Oczywiście nie jest to
odzwierciedlenie jej przepisu, zrobiłam po swojemu :)
Krem jest pyszny. Świetnie pasuje do naleśników, gofrów, kanapek,
lub do samodzielnego zajadania łyżeczką. Jest to świetny sposób na wykorzystanie
dojrzałych bananów. Myślę, że spokojnie możecie podać go dzieciom jako
zamiennik nutelli. Na pewno będzie zdrowiej.
Mojemu mężowi ogólnie ciężko dogodzić z jedzeniem, ale tym kremem się zajada :)

Składniki:
2 dojrzałe banany
50 g. czekolady gorzkiej
5 łyżek mleka
2 łyżki kakao
2 łyżki cukru

Wykonanie:
Do miseczki wrzucić czekoladę połamaną na kawałki i dodać mleko.
Miseczkę ustawić na rondelku z gotującą wodą. Kiedy czekolada zacznie się
roztapiać, dodać kakao i cukier.


Cały czas mieszać , aż składniki się połączą. Kiedy masa będzie jednolita, wyłączyć gaz
i dodać pokrojone banany. Wymieszać.


Odczekać kilka minut i zblendować na gładką masę.



 Krem przechowywać w lodówce. Na początku krem będzie rzadki, ale po wstawieniu
do lodówki zgęstnieje i będzie się dobrze smarował.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz