poniedziałek, 10 lipca 2017

Ciasto drożdżowe z morelami.




Dawno nie było u nas ciasta drożdżowego. Zatęskniłam więc upiekłam :)
Wrzucam przepis, bo jest to łatwe w wykonaniu ciasto i zawsze się udaje.
Wyjdzie nawet początkującym. Nie trzeba zagniatać, wystarczy wyrobić mikserem
z hakami. Możecie je zrobić z dowolnymi owocami. Ja wybrałam morele.


Składniki na ciasto:
500 g. maki pszennej
1/2 szklanki cukru
50 g. drożdży
2 jajka
1/4 kostki margaryny
250 ml mleka

Kruszonka:
50 g margaryny
4 łyżki mąki
4 łyżki cukru

Dodatkowo:
morele lub inne owoce

Wykonanie :
Mleko zagrzać, dodać 2 łyżki cukru, do tego wrzucić pokruszone drożdże i wsypać
2 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Margarynę roztopić w rondelku.
Do miski wbić jajka i wsypać resztę cukru. Wymieszać mikserem, dodać mąkę,
wyrośnięte drożdże i na koniec letnią margarynę. Wyrabiać mikserem z hakami.
Gotowe ciasto wyłożyć na prostokątną blachę, wysmarowaną margaryną
i posypaną bułką tartą. Zostawić do wyrośnięcia.



W tym czasie zrobić kruszonkę. Margarynę rozetrzeć w rękach z mąką i cukrem.
Morele umyć, usunąć pestki i pokroić na cztery części.
Kiedy ciasto urośnie, na wierzch poukładać morele i lekko docisnąć.


Na tak przygotowane ciasto posypać kruszonkę.



Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec 35-40 minut.




2 komentarze: