piątek, 24 marca 2017

Szarlotka królewska.



Osobiście wolę tradycyjne szarlotki na kruchym cieście,ale ten przepis mnie zaciekawił.Znalazłam go w internecie i postanowiłam wypróbować.


Składniki na biszkopt:
4 jajka
4 łyżki cukru
3 łyżki mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa jabłkowa:
ok 1 kg jabłek
1 galaretka cytrynowa
trochę cukru jeśli masa jest za kwaśna

Masa śmietanowa:
500 g śmietany kremówki
2 kopiaste łyżeczki żelatyny
1/3 szkl.gorącej wody do rozpuszczenia żelatyny
2-3 łyżki cukru pudru (zależy czy lubicie mniej czy bardziej słodkie)

Dodatkowo tabliczka czekolady gorzkiej.



Wykonanie:

Biszkopt:
Białka ubić z cukrem,dodać żółtka i na końcu obie mąki z proszkiem.Po dodaniu mąki miksować krótko na najniższych obrotach.
Ciasto przelać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Piec w temp.170 stopni ok 30 minut.
Zostawić do wystudzenia.

Masa jabłkowa:
Jabłka obrać i pokroić na małe kawałki.Dusić do miękkości.Można delikatnie podlać wodą jeśli są za mało soczyste.Następnie wsypać galaretkę i wymieszać.
Zostawić do częściowego stężenia i wyłożyć na biszkopt.Schłodzić w lodówce.

Masa śmietanowa:
Żelatynę rozpuścić w wodzie i pozostawić do wystudzenia.
Śmietanę ubić.Pod koniec ubijania dodać puder.
Do żelatyny dodać trochę śmietany i dobrze wymieszać(dzięki temu nie powstaną grudki w masie śmietanowej).Wlać żelatynę do śmietany i zmiksować.
Masę śmietanową wyłożyć na masę jabłkową,na to zetrzeć czekoladę.Wstawić do lodówki na kilka godzin.




Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza