piątek, 31 marca 2017

Bułki pszenne.






Bardzo lubię jak w domu pachnie świeżym pieczywem. Chyba każdy lubi ten zapach :)
Dlatego zostawiam Wam przepis na pyszne, mięciutkie, pszenne bułeczki.
Proste i szybkie w wykonaniu. Skusicie się?


Składniki:
0,5 kg maki pszennej
30 g drożdży
200 ml ciepłej wody
100 ml ciepłego mleka
0,5 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
5 łyżek oleju

Wykonanie:
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać cukier.Zostawić na ok 15 min aż drożdże zaczną pracować.
Do miski wsypać mąkę, dodać sól, zaczyn drożdżowy, wodę i na koniec olej.Wyrobić gładkie ciasto.
Ja wyrabiam mikserem z hakami. Na koniec wyrobić chwilę ręcznie. Można podsypać mąka, jeśli za bardzo się klei, ale nie za dużo, żeby bułki nie były  twarde.
Wyrobione ciasto przykryć ściereczka i  zostawić do wyrośnięcia.Wystarczy pół godzinki.
Kiedy podwoi objętość wyłożyć  na stolnicę i formować bułeczki.
Ja robię z ciasta wałek i dzielę go na 8 części.
Gotowe bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Posypać mąką i tępą strona noża zrobić przedziałek. Pozostawić na 20-30 minut do ponownego wyrośnięcia.


Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, około 20 minut, do zrumienienia.
Wystudzić na kratce i można zajadać :)


2 komentarze:

  1. Super przepis. Zmodyfikowałam go w ten sposób, że pół na pół dodałam mąkę żytnią i pszenną.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super. Cieszę się, że przepis się spodobał:)

      Usuń