czwartek, 27 lutego 2025

Sałatka z ryżem i tuńczykiem




Jeśli zostanie Wam ugotowany ryż z obiadu, możecie wykorzystać go do sałatki.
Wystarczy kilka składników i pyszne danie gotowe.
Moje chłopaki lubią tuńczyka więc zajadali ze smakiem. 
Taką sałatkę zrobicie bardzo szybko, nie ma przy niej dużo pracy.
Wystarczy kilkanaście minut i możecie się cieszyć pyszną sałatką.
Polecam do sałatki tuńczyka w kawałkach, w oleju roślinnym, lub w sosie własnym.

Składniki:
1 woreczek ugotowanego ryżu 
2 puszki tuńczyka
1 puszka kukurydzy 
1/2 papryki czerwonej 
1 nieduża cebula czerwona 
2 większe ogórki kiszone 
4 łyżki majonezu 
1 czubata łyżeczka musztardy 
sól, pieprz 

Wykonanie:
Ryż przełożyć do miski, dodać odsączonego tuńczyka i odsączoną kukurydzę. 
Cebulę, paprykę i ogórki pokroić w kostkę. Wrzucić do ryżu.
Na koniec dodać majonez, musztardę, sól i pieprz. Wszystko razem wymieszać. 
Sałatkę wstawić do lodówki, żeby się schłodziła i nabrała s
maku.



2 komentarze:

  1. Klasyka! Sałatki z tuńczykiem lubią nie tylko Twoje chłopaki :-) A jeszcze na takim pięknym półmisku, aż szkoda jeść...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powiem Ci Marzyniu, że mój mąż uwielbia tuńczyka. Zawsze w domu mamy zapas :)

      Usuń