sobota, 20 maja 2023

Muffinki na maślance z białą czekoladą.

 


Mięciutkie muffinki z dodatkiem białej czekolady.
Tym razem zrobione na maślance, ponieważ zalegała w lodówce.  
Szybkie w przygotowaniu, bez użycia miksera. Idealne do kawy i herbaty. 


Składniki:
2 jajka
1 szklanka maślanki
1/2 szklanki oleju
2/3 szklanki cukru 
2 szklanki mąki pszennej tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 tabliczka białej czekolady

Dodatkowo:
borówki
cukier puder do posypania babeczek 

Wykonanie:
Do miski wbić jajka, dodać maślankę i olej.


Wymieszać trzepaczką, lub łyżką. Dodać cukier, ponownie wymieszać. 


Następnie wsypać mąkę i proszek. Wymieszać do połączenia składników. 


Na koniec dodać białą czekoladą posiekaną nożem. 


Wymieszać wszystko łyżką
Tak przygotowane ciasto przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papilotkami. 


Na wierzchu każdej babeczki ułożyć po kilka sztuk borówek, lekko docisnąć. 


Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, 30-35 minut. 
Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy babeczki są upieczone. 


Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz