poniedziałek, 25 września 2017

Chleb marchewkowy.



Przedstawiam Wam pyszny i łatwy chlebek z dodatkiem marchewki.
Inspirację zaczerpnęłam z internetu, ale zrobiłam wszystko po swojemu
i wyszedł super. Wilgotny i mięciutki. Jest świeży i miękki również na drugi
dzień. Polecam, wypróbujcie :)


Składniki:
1/2 szklanki ciepłego mleka
25 g. drożdży
1/2 łyżeczki cukru
550 g. maki
1czubata łyżeczka soli
2 średnie marchewki (moje ważyły 150 g.)
1 łyżka pestek dyni + trochę do posypania chleba
1 łyżka siemienia lnianego w ziarenkach
1 szklanka ciepłej wody
1 łyżka oleju

Wykonanie:
Drożdże i cukier rozpuścić w ciepłym mleku. Odstawić na 15-20 minut.
Mąkę wsypać do miski, dodać sól i utartą na drobnych oczkach marchewkę.
Następnie dodać siemię i pestki dyni.


Wszystko wymieszać, dodać zaczyn oraz wodę i olej. Wyrobić mikserem
z hakami. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i zostawić na 30-40 minut
do wyrośnięcia. Następnie przełożyć do keksówki  wysmarowanej margaryną
i posypanej bułką tartą. Wierzch posmarować mlekiem, posypać pestkami dyni
i odrobina mąki.
Zostawić na około 20 minut do ponownego wyrośnięcia.


Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 1 godzinę.
Wystudzić na kratce.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz