niedziela, 26 lutego 2017

Fale Dunaju.




Ciasto z owocami,masą budyniową i polewą czekoladową.
Tym razem z brzoskwiniami,ale możecie wykorzystać inne owoce.
Sama piekłam już kilka wersji i wszystkie były pyszne.

Składniki na ciasto:
4 jaja
3/4 szklanki cukru
2 szklanki maki
150 ml oleju
150 ml mleka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 kopiasta łyżka kakao
2 łyżki mleka
1 puszka brzoskwiń w syropie.

Składniki na krem:
500 ml mleka
1 żółtko
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego (ja dałam swojej roboty)
200 g masła

Składniki na polewę:
10 dkg margaryny
6 łyżek cukru pudru
2 łyżki kakao
2 łyżki mleka
1/2 łyżeczki maki ziemniaczanej

Wykonanie.

Ciasto:
Jajka ubić z cukrem na puszysta masę na największych obrotach miksera. Następnie zmniejszyć obroty do minimum. Dodać olej, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko.
Gdy składniki się połączą, wylać połowę ciasta na prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Do drugiej połowy dodać  kakao i 2 łyżki mleka.Zmiksować i wylać na jasną część ciasta.Na wierzch wyłożyć pokrojone w kostkę brzoskwinie.
Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 30 minut.

Krem:
Odmierzyć 1/2 szklanki mleka, dodać do niego żółtko i mąkę.Dobrze wymieszać żeby nie było grudek.Resztę mleka zagotować z 2 łyżkami cukru.Do gotującego mleka wlać masę budyniową i mieszać, aż zgęstnieje.Pozostawić do wystudzenia.Można przykryć folią spożywczą albo tak jak ja co jakiś czas zamieszać żeby na wierzchu nie zrobiła się skorupa.
Masło zmiksować na puszystą masę z cukrem waniliowym.Cały czas miksując dodawać po łyżce masy budyniowej.
Gotowy krem wyłożyć na wystudzone ciasto i wstawić do lodówki.

Polewa:
Margarynę rozpuścić w rondelku.Dodać cukier puder,kakao i mleko.Cały czas mieszając.Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną. Wymieszać i zestawić z kuchenki.Jeszcze chwilę mieszać i wylać na ciasto.
Dzięki dodatkowi mąki ziemniaczanej polewa będzie lekko płynna.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz