czwartek, 24 czerwca 2021

Filet z indyka w sosie z papryką.

 


Co dziś na obiad? Może filet z indyka w sosie z papryką? Szybkie i smaczne danie. 
U nas w domu, często pojawia się mięso drobiowe. Najczęściej kurczak i indyk. 
Indyk to jedno ze zdrowszych mięs, więc warto uwzględnić go w swojej diecie. 
Jest lekkostrawne i polecane przy alergiach. 
Najczęściej robię indyka w sosie, bo takiego lubimy najbardziej. 


Składnik:
5 plastrów fileta z indyka (450g)
1 cebula
1 papryka (u mnie żółta)
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
papryka słodka i ostra
2 szklanki bulionu
mąka do obtoczenia mięsa
2-3 łyżki masła klarownego do smażenia

Do zagęszczenia sosu:
1/2 łyżki mąki
trochę zimnej wody

Wykonanie:
Mięso umyć i delikatnie rozbić tłuczkiem. Przyprawić solą, pieprzem i papryką. 


Cebulę i paprykę pokroić. Na patelni rozgrzać masło klarowane, dodać cebulę. 
Podsmażyć kilka minut, następnie dodać paprykę. Smażyć razem około 5 minut 
co chwilę mieszając. Pod koniec smażenia dodać drobno pokrojony czosnek. 


Mięso obtoczyć z obu stron w mące. Podsmażyć na rozgrzanym maśle klarowanym 
z obu stron, żeby się przyrumieniło. 


Na podsmażone mięso wyłożyć podsmażoną paprykę z cebulą i wlać bulion. 


Jeśli nie macie akurat bulionu, to można zalać mięso wodą. Tylko trzeba wtedy 
więcej przyprawić i dodać liść laurowy, 2 sztuki i 3-4 kulki ziela angielskiego.
 
Mięso dusić pod przykryciem około 25 minut. Pod koniec gotowania, 
można zagęścić sos. Pół łyżki mąki rozprowadzić w niewielkiej ilości zimnej wody. 
Mieszać przez chwilę, żeby nie było grudek. Następnie wlać do gotującego się sosu 
i dobrze wymieszać. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz