Sezon na szparagi trwa. Trzeba to wykorzystać, bo jest krótki. Dziś zapraszam 
na danie obiadowe, właśnie z dodatkiem szparagów. Połączyłam je z kurczakiem 
i śmietanką. Niewiele składników, proste i szybkie przygotowanie. 
Czego chcieć więcej ? 
Chyba tylko dobrego smaku...., jest i to. Gwarantuję, że to naprawdę dobrze smakuje. 
Połączenie szparagów i śmietanki, to raj dla podniebienia. Przynajmniej mojego :) 
Mąż też chwalił, więc chyba coś w tym jest :)
Z podanych składników zrobiłam 3 porcje.
Składniki:
300 g. makaronu ( u mnie rurki)
2 pojedyncze piersi z kurczaka
500 g. szparagów
1,5 szklanki śmietanki 30 %
sól, pieprz
masło klarowane i olej do smażenia
ser żółty do posypania
Wykonanie:
Piersi umyć osuszyć i pokroić w kostkę. Przyprawić solą i pieprzem.
Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki. 
Następnie pokroić na kawałki około 2 cm. Główki odłożyć. 
Na.patelni rozgrzać łyżkę masła klarownego. Wrzucić szparagi, bez główek. 
Smażyć 5 minut często mieszając. 
Minutę przed końcem smażenia dodać główki. 
Gotowe szparagi odłożyć do miseczki. 
Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć kurczaka. 
W międzyczasie ugotować makaron, według przepisu na opakowaniu. 
Do podsmażonego mięsa dodać szparagi i wlać śmietanką. 
Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Smażyć jeszcze około 5 minut. 
Ciepły makaron wyłożyć na talerze. Na makaron wyłożyć kurczaka ze szparagami. 
Wierzch posypać utartym serem żółtym. 










Brak komentarzy:
Prześlij komentarz