piątek, 18 grudnia 2020

Schab ze śliwką.

 


Schab ze śliwką, to smaczne, proste i efektowne danie. Świetnie się sprawdzi 
na co dzień i od święta. Dobrze smakuje na ciepło, jako danie obiadowe, ale też 
na zimno, na kanapki. Idą święta, więc pomyślałam, że ten przepis może 
Wam się przydać :) Taki schab przygotuje nawet początkująca pani domu. 
Kto jeszcze nie robił, to szczerze polecam. Nie ma przy nim dużo pracy, a efekt super. 
Do przyprawienia schabu, użyłam gotowej przyprawy do mięsa wieprzowego,
ale czasami przyprawiam solą,pieprzem,papryką słodką i ostrą,
oraz czosnkiem granulowanym. Także jak kto woli :)



Składniki:
1 kg. schabu bez kości
suszone śliwki
przyprawa do mięsa wieprzowego
majeranek
2 ząbki czosnku
3 liście laurowe
trochę oleju

Dodatkowo:
folia do pieczenia

Wykonanie:
Schab umyć. Następnie naciąć w środku długim ostrym nożem na wylot. 
Tak żeby powstał wąski tunel. 


Następnie  powciskać ciasno śliwki.Tyle ile się zmieści. Mięso natrzeć przyprawą 
i obsypać majerankiem. Tak przygotowany schab, przełożyć do miski 
i delikatnie polać olejem.



Nakryć pokrywką, talerzem, lub folią aluminiową. Wstawić na dobę, lub dwie 
do lodówki.Im dłużej tym lepiej :) Po tym czasie włożyć mięso do rękawa 
do pieczenia. Na wierzchu schabu ułożyć pokrojony czosnek i liście laurowe. 
Zamknąć rękaw i ułożyć mięso w naczyniu żaroodpornym. 


Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec 
1 godzinę i 40 minut.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz