wtorek, 1 grudnia 2020

Piernik z masą serniczkową.

 


Święta zbliżają się wielkimi krokami. Zawsze przed świętami, staram się dodać 
jakiś przepis, który będziecie mogli wykorzystać właśnie na święta. 
Tym razem połączyłam piernik z serem. Masa serowa jest lekko podgotowana. 
Pierwszy raz zrobiłam tę masę, do babki z masą serniczkową z przepisu Danusi, 
z bloga "Co mi w duszy gra" Powiem Wam, że ta masa jest przepyszna. 
Myślę nawet, żeby zrobić taki sernik. Zobaczymy...jak zrobię, to na pewno 
będziecie o tym wiedzieli :) Na razie łapcie przepis na piernik. 


Składniki:
Piernik:
2,5 szklanki mąki pszennej tortowej
3/4 szklanki cukru
1 pełna łyżeczka sody
2 łyżki przyprawy do piernika
1 łyżka kakao
2 łyżki miodu
2 jajka
3/4 szklanki oleju
1 szklanka mleka

Ser:
500 g. twarogu
100 g. miękkiego masła
3/4 szklanki cukru
1 budyń waniliowy
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 jajka

Polewa:
50 g. czekolady gorzkiej
50 g. czekolady białej
2 łyżki oleju

Wykonanie:
Twaróg zmielić, lub zblendować. Dodać miękkie masło i cukier. Zmiksować. 
Następnie wsypać budyń, mąkę i wbić jajka. 


Ponownie zmiksować, żeby składniki się połączyły. 


Powstałą masę, przełożyć do garnka i podgrzewać, co jakiś czas mieszając. 
Kiedy masa zacznie gęstnieć, wyłączyć gaz. 


Teraz można przygotować ciasto.
Suche składniki wsypać do miski. Wymieszać. Następnie dodać jajka, olej, miód 
i mleko. Zmiksować wszystko na jednolitą masę. 



Tak przygotowane ciasto, przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. 
Na wierzchu ciasta, układać łyżką kupki z masy serowej. 



Gotowe ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni 
i piec 45 minut.

Kiedy ciasto wystygnie, możemy przygotować polewę.

Obie czekolady połamać na kawałki. Dodać olej. Wszystko roztopić w kąpieli wodnej. 
Pamiętajcie, żeby dno miseczki nie dotykało wody.



Wystudzone ciasto, udekorować polewą.







 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz