wtorek, 29 grudnia 2020

Kieszonki z ciasta francuskiego z kurczakiem i pieczarkami.

 


Święta, święta i po świętach. Nawet nie wiem, kiedy to zleciało. 
Przed świętami zrobiłam fajne kieszonki z ciasta francuskiego. Tak sobie myślę, 
że świetnie się sprawdzą na wieczór sylwestrowy. Są naprawdę smaczne, 
proste w przygotowaniu i nie ma przy nich dużo pracy. 


Składniki:
1 płat ciasta francuskiego
4 plastry sera żółtego
1 pojedyncza pierś z kurczaka (250 g.)
200 g. pieczarek
1/2 cebuli
sól, pieprz, czosnek granulowany
papryka słodka i ostra

Dodatkowo:
1 jajko do posmarowania wierzchu kieszonek

Wykonanie:
Pierś pokroić na małe kawałki. Przyprawić i odstawić na czas 
przygotowania pieczarek. Cebulę pokroić i podsmażyć na maśle. 
Dodać pokrojone pieczarki i przyprawić solą i pieprzem. Smażyć, aż woda odparuje. 


Piersi usmażyć na niewielkiej ilości oleju. 


Ciasto francuskie rozłożyć na stolnicy i przekroić na cztery części. 


Na połowie każdej części ułożyć ser, następnie pieczarki i kurczaka. 


Przykryć pustą połową ciasta. Brzegi skleić i dodatkowo docisnąć widelcem. 
Tak przygotowane kieszonki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 


Wierzch posmarować rozmieszanym jajkiem. Piec 25 minut w piekarniku 
nagrzanym do temperatury 180 stopni.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz