środa, 11 grudnia 2019

Prosty chleb na zakwasie.






Oto mój pierwszy chleb na zakwasie. Pycha, pycha, pycha :)
Przepis chyba najprostszy, jaki może być. Robi się szybko, tylko czas wyrastania,
to kilka godzin. Ostatnio dużo czytałam, na temat chlebów na zakwasie.
Taki chleb powinien wyrastać 5-8 godzin.
Mój chleb potrzebował tylko 3 godziny, żeby urosnąć do brzegów foremek.
Nie wiem dlaczego, wyrósł tak szybko, ale wiem, że był pyszny.
Na razie, będę robić z tego przepisu.

Składniki:
850 g. mąki pszennej typ 650
200 g. mąki żytniej razowej
350 g. aktywnego zakwasu
2 łyżeczki soli
650 g. ciepłej wody

Wykonanie:
Do miski wsypać obie mąki i sól. Wlać zakwas i wodę.
Wyrobić mikserem z hakami, kilka minut.

Ja zaczęłam od 800 g. mąki pszennej, bo chciałam zrobić ogólnie z kilograma mąki,
ale ciasto wydawało mi się za rzadkie, dlatego dodałam jeszcze 50 g. mąki i było idealne.

Gotowe ciasto na chleb, przełożyć do dwóch keksówek, wysmarowanych margaryną
i posypanych bułką tartą.


Zostawić na kilka godzin w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Mój chleb wyrastał w kuchni na blacie, tylko 3 godziny.


Przed włożeniem do piekarnika, wierzch chleba, delikatnie posmarowałam wodą
i posypałam mąką.


Chleb wstawić do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni i piec 1 godzinę.









Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza