wtorek, 19 września 2017

Izaura.



Bardzo stary przepis, ale ciasto wciąż na czasie :) Można je znaleźć pod kilkoma
nazwami np. kołderka, poduszkowiec. Ja piekę od lat pod nazwą Izaura.
Nie ważne jak by się nazywało, to po prostu murzynek z serem :)



Składniki na murzynka:
2 jajka
1 szklanka cukru
2 łyżki kakao
2 łyżki dżemu lub powideł
2 szklanki mąki
1 nie pełna szklanka mleka
1/2 szklanki oleju
1 łyżeczka sody

Jajka ubić z cukrem, dodać kakao i dżem. Zmiksować i dodać mąkę, sodę, mleko
i olej. Wszystko razem zmiksować. Wylać na blaszkę wysmarowana margaryną
i posypaną bułką tartą.



Masa serowa:
800 g sera ( ja użyłam Mój ulubiony z Wielunia, jak dla mnie najlepszy)
3/4 szklanki cukru
3 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki oleju

Żółtka utrzeć z cukrem, dodać ser. Zmiksować, dodać mąkę i olej.
Wszystko ponownie zmiksować. Na koniec dodać ubitą pianę z białek
i lekko wymieszać łyżką.
Masę serową wykładać łyżką na murzynka.



Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec 45 minut.
Po wyłączeniu piekarnika zostawiam w nim ciasto na godzinę lub dwie, żeby
stopniowo się wystudzało.

Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem lub polać polewą.

Składniki na polewę:
50 g margaryny
4 łyżki cukru
2 czubate łyżki kakao
5 łyżek mleka

Wszystkie składniki wrzucić do rondelka i podgrzewać na małym ogniu
do rozpuszczenia, cały czas mieszając.




4 komentarze: