Bardzo stary przepis, ale ciasto wciąż na czasie :) Można je znaleźć pod kilkoma
nazwami np. kołderka, poduszkowiec. Ja piekę od lat pod nazwą Izaura.
Nie ważne jak by się nazywało, to po prostu murzynek z serem :)
Składniki na murzynka:
2 jajka
1 szklanka cukru
2 łyżki kakao
2 łyżki dżemu lub powideł
2 szklanki mąki
1 nie pełna szklanka mleka
1/2 szklanki oleju
1 łyżeczka sody
Jajka ubić z cukrem, dodać kakao i dżem. Zmiksować i dodać mąkę, sodę, mleko
i olej. Wszystko razem zmiksować. Wylać na blaszkę wysmarowana margaryną
i posypaną bułką tartą.
Masa serowa:
800 g sera ( ja użyłam Mój ulubiony z Wielunia, jak dla mnie najlepszy)
3/4 szklanki cukru
3 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki oleju
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać ser. Zmiksować, dodać mąkę i olej.
Wszystko ponownie zmiksować. Na koniec dodać ubitą pianę z białek
i lekko wymieszać łyżką.
Masę serową wykładać łyżką na murzynka.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec 45 minut.
Po wyłączeniu piekarnika zostawiam w nim ciasto na godzinę lub dwie, żeby
stopniowo się wystudzało.
Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem lub polać polewą.
Składniki na polewę:
50 g margaryny
4 łyżki cukru
2 czubate łyżki kakao
5 łyżek mleka
Wszystkie składniki wrzucić do rondelka i podgrzewać na małym ogniu
do rozpuszczenia, cały czas mieszając.
Mmm, wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńPolecam, jest pyszne :)
UsuńTeż mam ten przepis jest pycha
OdpowiedzUsuńidealne na niedzielę :)
OdpowiedzUsuń