sobota, 1 października 2022

Puszyste ciasto z owocami.

 


Pyszne, puszyste, mięciutkie ciasto z dodatkiem owoców. 
Podstawowe składniki które każdy ma w domu. Sekret polega na ubiciu 
piany z białek. Dzięki temu, ciasto jest tak puszyste. 


Składniki:
5 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki oleju
2 szklanki mąki pszennej tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:
dowolne owoce (u mnie brzoskwinie i jabłko)
cukier puder do posypania ciasta

Wykonanie:
Białka ubić na sztywno, dosypując powoli cukier.  
Następnie dodać żółtka, ubijać jeszcze chwilę. 


W kolejnym kroku powoli wlewać olej, cały czas ubijając, ale na niższych obrotach. 
Ubijać tylko chwilę, żeby olej połączył się z jajkami. Masa powinna dalej być puszysta. 


Na koniec do masy jajecznej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. 


Wymieszać delikatnie łyżką. Tak przygotowane ciasto przełożyć na blaszkę 
wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch wyłożyć pokrojone owoce. 


Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni 40-45 minut. 


Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. 






6 komentarzy:

  1. I znowu ciasto jak puszek! Ale ty dopieszczasz swoją rodzinkę :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. No moja żona kazała przeczytać w składniki co to za ciasto i tak dalej jak upiecze to dam komentarz jak mi smakowało a tym razem pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowne ciasto a wszystkie twoje zdjęcia na 🏅🏅🏅🏅🏅

    OdpowiedzUsuń