środa, 26 maja 2021

Kotlety rybne.





Miękkie i delikatne kotlety z mielonej ryby. Tym razem zrobiłam z dorsza, ale można 
tu użyć dowolnej ryby. Takie kotleciki to fajna odmiana od zwykłej smażonej ryby. 
Wszyscy wiemy, że ryby są zdrowe i powinniśmy je jeść. Dzieci nie zawsze je lubią, 
ale myślę, że w formie takich kotlecików chętnie zjedzą. Specjalnie dla nich, 
można zrobić w wersji mini, lub w formie paluszków. 
Z podanych składników zrobiłam 5 dużych kotletów.


Składniki:
400 g. fileta z dorsza bez skóry
1 kajzerka
1 jajko
1 łyżeczka suszonego koperku
sól, pieprz 
4-5 kropli soku z cytryny


Wykonanie:
Filety umyć i wyciągnąć ości, jeśli są. Następnie zmielić.
Kajzerkę namoczyć w wodzie, kiedy zmięknie odcisnąć i dodać do ryby. 
Wbić jajko, dodać przyprawy.i sok z cytryny. Wszystko razem wymieszać 
i wyrobić ręką, dłuższą chwilę, tak żeby masa była gładka. 
Następnie uformować kotlety i obtaczać je w bułce tartej.


Na patelni rozgrzać olej. Smażyć kotlety, po kilka minut z każdej strony 
na niewielkim gazie. 









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz