środa, 27 marca 2019

Chleb na wodzie z kiszonych ogórków.




Jakiś czas temu, natknęłam się w internecie na chleb, na wodzie z kiszonych ogórków.
Pomyślałam, że muszę wypróbować. Dość długo się do tego zabierałam, ale w końcu
zrobiłam :) Poczytałam kilka przepisów i zrobiłam po swojemu :)
Chlebek jest naprawdę smaczny, miękki i pulchny.
Jeśli zostanie Wam woda po ogórkach, to koniecznie zróbcie ten chleb.
Jest prosty i szybki w przygotowaniu. Nie wymaga żadnych, specjalnych umiejętności.
Ja na pewno będę do niego wracać. Jeśli już trochę mnie znacie, to wiecie,
że nie kupuję chleba. Od kilku lat robię go sama. Was również do tego zachęcam.
Jeśli znajdziecie czas, to naprawdę warto.


Składniki:
Zaczyn:
2 szklanki ciepłej wody
60 g. drożdży
1 płaska łyżeczka cukru
1 szklanka maki żytniej razowej
1 szklanka mąki pszennej (miałam typ 650)

Ciasto właściwe:
4,5 szklanki mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki soli
1 szklanka wody z kiszonych ogórków
3 łyżki oleju

Wykonanie:
Przygotować zaczyn. Do miski wlać wodę, dodać cukier i wkruszyć drożdże.
Wymieszać i dodać obie mąki. Wymieszać i odstawić na 15 minut.


Do wyrośniętego zaczynu dodać mąkę, sól, wlać wodę z ogórków i olej.
Wyrobić mikserem z hakami.
Gotowe ciasto przełożyć do dwóch keksówek, wysmarowanych margaryną i posypanych
bułką tartą.


Wierzch chlebów posmarować wodą. Można posypać makiem.
Zostawić w foremkach na 20 minut, żeby chleby podrosły.

Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, około 1 godzinę.
Po upieczeniu od razu wyciągnąć z foremek.






4 komentarze:

  1. Wspaniały przepis, z którego naprawdę wychodzi wyśmienity chleb!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że chlebek smakował. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam :)

      Usuń
  2. A czy można go zrobić na zakwasie zamiast na drożdżach?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Akurat tego z wodą z ogórków nie robiłam na zakwasie,więc z własnego doświadczenia nie powiem. Na zakwasie robiłam tradycyjnie na zwykłej wodzie. Pozdrawiam :)

      Usuń