środa, 20 marca 2019

Schab z jajkiem.






Co powiecie na taki schabik? Dobrze smakuje i ładnie wygląda. Robię go, od lat.
Sprawdzi się jako danie obiadowe, ale również na zimno, na kanapki.
Bardzo ładnie, będzie się prezentował na wielkanocnym stole.
Podczas pieczenia, schab puści sok, nie wylewajcie go. To świetna baza, do sosu.
Przyprawy możecie dodać, takie jak lubicie.


Składniki:
1 kg. schabu bez kości (miałam 1,2 kg)
2-3 jajka ugotowana na twardo ( zależy jak długi jest schab)
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka przyprawy do mięs
sól, pieprz
majeranek
2-3 łyżki oleju

Dodatkowo:
folia do pieczenia

Wykonanie:
Schab umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.
Czosnek przecisnąć przez praskę. Natrzeć nim schab. Posypać resztą przypraw.
Wstawić do lodówki na minimum 12 godzin.
Po tym czasie naciąć mięso, przez środek ostrym, długim nożem.


Najpierw wzdłuż, potem skierować nóż, w dół i w górę. Tak jakby na krzyż.
W powstały otwór, włożyć ciasno jajka.


Tak przygotowany schab, włożyć w folię do pieczenia. Polać olejem i zamknąć folię.
Schab w folii, ułożyć w naczyniu żaroodpornym.


Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, 1 godzinę 40 minut.
Jeśli schab jest mniejszy, to czas pieczenia też będzie krótszy.











1 komentarz: