środa, 21 listopada 2018

Ciasto czekoladowe na mleku zagęszczonym.




Ciasta czekoladowe są już na blogu, a jedno lepsze od drugiego :)
Wszystkie pyszne. To które dziś prezentuje jest delikatne, wilgotne, mięciutkie,
dosłownie rozpływa się w ustach. Zrobiłam je na mleku zagęszczonym,
tak w ramach eksperymentu. Wyszło wspaniale. Ciasto polałam polewą czekoladową
również z dodatkiem mleka zagęszczonego :) Całość smakuje obłędnie.
Piekłam w blaszce 32 x 20.


Składniki:
1 tabliczka czekolady gorzkiej (100 g.)
1/2 kostki margaryny
2 łyżki kakao
3 jajka
1 szklanka cukru
1 łyżka cukru waniliowego ( miałam domowy)
1 i 3/4 szklanki mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mleka zagęszczonego nie słodzonego

Polewa:
1 tabliczka czekolady gorzkiej (100 g.)
50 g. masła lub margaryny
3 łyżki mleka zagęszczonego nie słodzonego


Wykonanie:
Do miseczki połamać czekoladę i dodać margarynę.
Miseczkę ustawić na rondelku z gotującą wodą. Kiedy zacznie się rozpuszczać,
dodać kakao. Mieszać do rozpuszczenia składników i powstania jednolitej masy.

Masę czekoladową zostawić do wystudzenia.

Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać mąkę, proszek i wlać mleko
zagęszczone. Wymieszać. Na koniec wlać przestudzona masę czekoladową.


Wymieszać do połączenia składników.
Tak przygotowane ciasto wylać na blaszkę wysmarowana margaryną i posypaną
bułką tartą.


Piec w temperaturze 175 stopni 35 minut.

Przygotować polewę. Czekoladę połamać do miseczki, dodać margarynę i mleko
zagęszczone. Miseczkę ustawić na rondelku z gotującą wodą. Mieszać do rozpuszczenia
i połączenia składników.



Wystudzone ciasto udekorować polewą.







4 komentarze:

  1. Bardzo dobre, robiłam dla syna na święta.Bardzo łatwe jeśli chodzi o wykonanie.Polecam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń