sobota, 17 listopada 2018

Lazania.




Klasyczna lazania z mięsem mielonym i sosem beszamelowym to fajny pomysł
na obiad. Jedno z ulubionych dań mojego syna, ja też bardzo lubię.
Mąż z kolei nie przepada, ale jemu ogólnie ciężko dogodzić z jedzeniem :)
Ze składników które podam spokojnie najedzą się cztery osoby.
Lazanie można odgrzać i będzie smakowała równie dobrze.
Tak więc jeśli Wam zostanie to nic straconego :)
Makaron do lazanii zawsze na chwile wkładam do gotującej wody i dopiero
układam w naczyniu. Wiem, że są przepisy gdzie układa się suche płaty makaronu,
ja tez tak zrobiłam kiedy po raz pierwszy przygotowywałam lazanie.
Niestety w niektórych miejscach makaron był twardy. Od tej pory obgotowuję
dosłownie 1-2 minuty i to wystarczy.


Składniki:
makaron lazania
800 g. mięsa mielonego
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
przyprawy (sól, pieprz, kilka listków świeżej bazylii)
przecier pomidorowy (miałam swojski 500 g.), może być w kartoniku
200 sera żółtego
olej do smażenia

Sos beszamelowy:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1 i 3/4 szklanki mleka

Wykonanie:
Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, dodać drobno pokrojony
czosnek i jeszcze chwilę smażyć. Dodać mięso, przyprawić i smażyć kilka minut
od czasu do czasu mieszając. Dodać przecier pomidorowy i dusić kilkanaście minut.


Przygotować beszamel. W rondelku roztopić masło, ściągnąć z ognia i dodać mąkę
cały czas mieszając. Postawić na gazie i powoli wlewać mleko, cały czas mieszać,
tak żeby powstał gęsty jednolity sos.


Płaty makaronu wkładać do garnka z wrzącą, osoloną woda. Wkładajcie po tyle płatów
ile potrzebujecie na jedna warstwę.
W naczyniu żaroodpornym ułożyć płaty makaronu, posmarować beszamelem,
następnie wyłożyć porcję mięsa mielonego. Posypać utartym serem żółtym.




Układamy kolejne obgotowane płaty makaronu, beszamel, mięso i ser.
Kolejne warstwy tak samo. Ostatnia warstwa to makaron, beszamel i spora ilość
sera żółtego.


Tak przygotowana lazanie pieczemy w temperaturze 180 stopni 30 minut.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz