sobota, 6 maja 2023

Wiosenna sałatka ze szparagami.

 


Sałatka z sezonowych warzyw. Pyszna i chrupiącą. Zrobiona z kilku składników. 
Idealnie sprawdzi się na grilla, ale nie tylko. Ja zrobiłam na kolację. 
Jest to też, dobry sposób na wykorzystanie szparagów. 
Polecam, spróbujcie. 


Składniki:
1 sałata rzymska
250 g. szparagów
3 jajka
pęczek rzodkiewki
100 g. szynki konserwowej
3 łyżki posiekanego szczypiorku 

Sos:
2 łyżki majonezu
3 łyżki jogurtu greckiego
1 duży ząbek czosnku
sól, pieprz

Wykonanie:
Jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę.

Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki i ugotować 
w osolonej wodzie. Moje były cienkie, gotowałam tylko 5 minut. 
Po ugotowaniu pokroić na mniejsze kawałki. 

Szynkę i rzodkiewkę pokroić w kostkę. Sałatę przekroić wzdłuż na pół, 
a następnie na mniejsze kawałki. 
Wszystko przełożyć do miski. Dodać szczypiorek. 



Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać majonez i jogurt. 
Przyprawić solą i pieprzem
Wymieszać i dodać do miski ze składnikami na sałatkę. 
Wszystko razem wymieszać. Jeśli trzeba przyprawić solą i pieprzem. 








  



1 komentarz: