środa, 10 maja 2023

Szybkie ciasto marchewkowe.

 


Ciasto marchewkowe, miękkie, wilgotne i delikatne. Bardzo proste w wykonaniu. 
Zrobicie je bez użycia miksera. Szybka, ale smaczna wersja :) 


Składniki:
2 jajka
2/3 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju (moja szklanka 230 ml )
2 łyżki gęstej śmietany 
200 g. marchewki (waga po obraniu)
1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu

Dodatkowo:
cukier puder do posypania

Wykonanie:
Marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. 
Odcisnąć delikatnie ręcznikiem papierowym.
 
Jajka wbić do miski, dodać olej, cukier i śmietanę. Wymieszać trzepaczką. 


Następnie wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cynamon. 
Wymieszać do połączenia składników. 


Na koniec dodać marchewkę i jeszcze raz wymieszać. 


Tak przygotowane ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.


Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni 55 minut.
Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone.


Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem 








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz